Prado Museum Expansion, Madrid, ES

1012.model 4.jpg
1012.model 1.jpg

We proposed a radical solution to this competition to create additional space for Madrid’s most important art museum. Whereas the competition asked entrants to attach a new space at the back of the main museum building, We connected the four buildings of the museum with an underground central spine of shared facilities, temporary galleries, retail spaces, cafes and entrance lobbies. Running beneath Calle de Felipe IV, this would include servicing and parking facilities, freeing up local streets from stationary cars and buses.

1012.cover page.tif
1012_Prado_Section_Whitebackground.jpg
1012_Prado_Plan_Whitebackground.jpg

Multiple entrances and a careful organisation of ticketed and non-ticketed areas would allow visitors to enter at many points, either to view the exhibits or simply to cross the site. The new space would mirror el paseo, the centuries-old past-time of wandering along the Calle de Felipe IV between the city centre and the Parque del Retiro.

Prado Museum Expansion, Madrid, ES

 

Client

The City of Madrid and the Prado Museum

Programme

Extension of the Prado Museum: 25,000 m2 museum facilities

Design Team

Battle McCarthy Engineers, Davis Langdon & Everest, Studio Woodroffe Papa

Site

5 Ha