Market Pavilion, Helgelo, NL

s333-1038-7.JPG

The renovation of Hengelo’s main market square has generated the opportunity to re-design the existing market pavilion, which currently houses the market manager’s offices.  

 

This project re-thinks the traditional notion of the static, archetypal folly in favour of an object that is more dynamic and flexible. Its positioning in the heart of the town suggests an opportunity to tap into pedestrian flows, to function as a cultural-event space and a visitor-information point, as well as being a place to eat and drink.

 

At first glance, the building appears like the Barcelona Pavilion, toughened up to suit a hard, urban environment. It is a low structure, emphasising the horizontal nature of the square. Thick walls are punctured by food and drinks dispensers. A thick roof and the manager’s accommodation appear to hover above a wall of incandescent light.

s333-1038-5.JPG
s333-1038-6.JPG
1038.Site [Converted]a.jpg

Its positioning is strategic: to provide the best views to the market stalls and to take maximum advantage of the flow of people between the railway station and the market square. The marble surface of the market square appears to continue into the pavilion and to clad the interior walls. Floor-to-ceiling glass panels blur the distinction between inside and out.

 

This modest building can be used in many different ways. The roof doubles as a podium for public concerts and performances. The bar doubles as meeting point for the market-stall owners. The covered terrace doubles as an information point for tourists.

s333-1038-4.JPG
s333-1038-1.JPG

Market Pavilion, Helgelo, NL

 

Client

City Council of Hengelo

Programme

Café, market place, offices, bicycle storage, public amenities

Site

0.02 Ha