Dockley Road, Southwark, London, UK

The redevelopment of the Dockley Road Industrial Estate is part of a wider scheme transforming the railway arches along Southwark's 'LowLine', between London Bridge and Bermondsey.  The project will create a new pedestrian street which connects Spa Road and Dockley Road, activated by the traders in the existing railway arches, along with a series of new units on the ground floor of the development, contributing to the array of artisan producers on-site. This will create a lively street open for Saturday market trading forming a key part of Southwark’s Low Line walking routes and establishing a centre of activity and enterprise.  On the upper floors are 111 residential units of mixed size and tenure.  The project has recently been granted planning permission. 

The Dockley Road Industrial Estate is positioned along the Southwark Lowline. It forms a key link in the regeneration of the railway arches, bringing them into use for local businesses and create a centre for activity and enterprise. 

Ground Floor Plan

Typical Floor Plan

The upper floors accommodate 111 apartments - 46 x 1 beds, 44 x 2 beds, 21 x 3 beds - accessed via external shared walkways. The stairs and walkways have been designed to maximise views and light through the scheme and to accentuate the feeling of spaciousness and privacy.

 

The mix of the scheme is 35% affordable, of which 70% is social rentable and 30% is shared ownership. Of the affordable units, 11 of the apartments are also designed for wheelchair occupancy. The mix of the affordable units ranges from 1 beds to 3 beds.

 

Every apartment has generous outside space.

Typical 1Bed

Corner 2Bed

Typical 2bed

L-Shaped 2bed

The communal courtyard 

The communal play space

View from the railway 

The street facades are characterised by full width balconies, angled to create differentiation and privacy between adjacent terraces. 

The gallery access along the courtyard elevations are pulled away from the facades to create a series of voids. These allow for light and privacy to windows as well as creating a larger threshold at front doors which residents can appropriate with plants and seating. 

View from the north west corner, Spa Rd Junction

Dockley Road, Southwark, London, UK

 

Client

Matching Green Ltd

Design Team

Studio Woodroffe Papa and Poggi Architecture 

Programme

111 Residential Units + 1100 sqm of commercial units

Site area

0.34 ha